Przepis na Krem z pomidorów

Zupa pomidorowa to jedna z moich ulubionych zup,jednak zimą gdy pomidory kupne nie są zbyt dobre, ratunkiem jest Passata z pomidorów 😁 Dobrze przyprawiona zupa krem podana ze świeżą bazylią i rozpuszczoną mozzarellą chociaż trochę przypomni nam zimą smaki lata💟



Składniki:

  1. Passata z pomidorów (ja użyłam Passat bio 700g)
  2. Dwie garście świeżej bazylii
  3. Suszony tymianek
  4. Oregano
  5. Pestki z dyni

Bulion warzywny:

  1. Marchew
  2. Seler
  3. Pietruszka
  4. Natka pietruszki
  5. Cebula
  6. 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Ugotować bulion warzywny (marchew,seler,pietruszka,natka pietruszki). Jak warzywa zmiękniejądoprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni roztopić małą łyżeczkę masła i dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek - dodać do bulionu. Gotować ok 20 min na małym ogniu. Dodać passate pomidorową,bazylię. Przyprawić oregano,bazylią i tymiankiem. Gotować razem jeszcze ok 15 min. Wszystko zblendować. 
Z powodu moich nietolerancji musiałam zrezygnować z mozzarelli i jogurtu ale wy możecie podawać z łyżką jogurtu naturalnego,listkiem świeżej bazylii,pestkami z dyni i grzankami.
Smacznego! 




Komentarze