Zupa pomidorowa to jedna z moich ulubionych zup,jednak zimą gdy pomidory kupne nie są zbyt dobre, ratunkiem jest Passata z pomidorów 😁 Dobrze przyprawiona zupa krem podana ze świeżą bazylią i rozpuszczoną mozzarellą chociaż trochę przypomni nam zimą smaki lata💟
Składniki:
- Passata z pomidorów (ja użyłam Passat bio 700g)
- Dwie garście świeżej bazylii
- Suszony tymianek
- Oregano
- Pestki z dyni
Bulion warzywny:
- Marchew
- Seler
- Pietruszka
- Natka pietruszki
- Cebula
- 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Ugotować bulion warzywny (marchew,seler,pietruszka,natka pietruszki). Jak warzywa zmiękniejądoprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni roztopić małą łyżeczkę masła i dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek - dodać do bulionu. Gotować ok 20 min na małym ogniu. Dodać passate pomidorową,bazylię. Przyprawić oregano,bazylią i tymiankiem. Gotować razem jeszcze ok 15 min. Wszystko zblendować.
Z powodu moich nietolerancji musiałam zrezygnować z mozzarelli i jogurtu ale wy możecie podawać z łyżką jogurtu naturalnego,listkiem świeżej bazylii,pestkami z dyni i grzankami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz