Zdrowe przepisy na Wielkanoc(Jajka faszerowane,sałatka jarzynowa)

Święta Wielkiej Nocy są już jutro,to czas spotkania się z rodziną,zjedzenia wspólnego posiłku. Zadbaj o to aby na waszym stole pojawiły się zdrowe posiłki,po których nie będziecie czuli tak dużego efektu przejedzenia i będziecie pełni energii aby móc cieszyć się magią świąt i miejmy nadzieję że też piękną,słoneczną pogodą .☀😁
Tradycyjne potrawy,które już od lat w Wielkanoc goszczą na Polskich stołach to: jajka faszerowane,barszcz biały,żurek,biała kiełbasa,pasztet,dania z kurczaka, łososia i polędwiczek wieprzowych,sałatka jarzynowa,sałatki z jajkami.
Co roku te potrawy na Twoim stole wyglądają tak samo? Mam dla Ciebie przepisy które zaskoczą Twoich gości i ich brzuszki 😇

JAJKA FASZEROWANE CUKINIĄ I ŻÓŁTYM SEREM
Składniki/4porcje:
  • 6 jajek                                                                                             
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 mała cukinia
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 4 łyżki tartego żółtego sera
  • 3 łyżki listków natki pietruszki + do dekoracji
  • twarożek chudy
Przygotowanie:

  1. Jajka ugotować na twardo. Cebulę posiekać w kosteczkę, posolić i zeszklić na patelni na maśle z oliwą.
  2. Dodać startą na tarce nieobraną cukinię oraz tymianek i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut aż cukinia zmięknie, odparuje, ale będzie jeszcze zielona.
  3. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Zdjąć z patelni, ostudzić, doprawić solą i pieprzem.
  4. Ugotowane jajka obrać, przekroić na połówki, żółtka wyłożyć na talerz i rozgnieść widelcem. Dodać cukinię, ser żółty,twarożek i wymieszać.
  5. Nałożyć do wgłębień w białkach i ułożyć na półmisku, udekorować sosem oraz natką.


SAŁATKA JARZYNOWA Z WARZYW NA PARZE

  • Ziemniak- 1 duży lub 2 mniejsze
  • Marchewka- 3 średnie
  • Groszek zielony mrożony- 1/2 szklanki
  • Kukurydza gotowana na parze- 3/4 puszki lub 1/2 szklanki (mrożonej)
  • Ogórek kiszony- 2 średniej wielkości
  • Jabłko- 2 małe słodka odmiana
  • Cebula czerwona- 3/4 dużej
  • Jajko- 2
  • Majonez light- 1 łyżka,
  • Jogurt typu greckiego, lub jogurt gęsty do sałatek- ok.3 łyżek
  • Sól morska
  • Czosnek w płatkach
  • Pieprz czarny świeżo mielony
PRZYGOTOWANIE:
  1. Ugotować ziemniaczki (parować do 1godz)
  2. Marchewki umyte, groszek, oraz jajka parować 20min (najlepiej wsadzić do ziemniaków po 40 min)
  3. Po godzinie wyjąć,pokroić w drobną kostkę warzywa
  4. Dodać majonez,mieszając dolać powoli jogurt 
  5. Doprawić do smaku ulubionymi przyprawami
 Gotową sałatkę dobrze jest wstawić na ok 2h do lodówki,po czym można cieszyć się jej smakiem 🍚
Do sałatki można również dodać brokuła,szczypiorek lub inne warzywka a nawet kaszę(jaglana najlepiej się spisuje w tym przypadku) ;)


Życzę wszystkim smacznego oraz Wesołych Świąt Wielkiej Nocy,aby uśmiechy wam z twarzy nie znikały. Pamiętajcie aby się nie przejeść i nie zapomnijcie o treningu 😂



Komentarze