4 Owoce wspomagające odchudzanie!

Dzisiaj trochę o owocach,które są na prawdę bardzo zdrowe i pyszne a przy okazji wspomagają odchudzanie :) Zamiast iść do apteki po kolejne tabletki odchudzające,które niszczą organizm i w dodatku faszerujesz się samą chemią, idź do sklepu i zrób zdrowe zakupy,niezapominając o owocach które niżej opisałam:
GREJFRUT
Te owoce mają dużo wartości odżywczych,które dobrze wpływają na nasze zdrowie. Grejfrut to prawdziwa bomba witaminowa dla naszego organizmu. Zawiele dużo witamin (C,A,B oraz potas). 
  • Wspomagają odchudzanie - są niskokaloryczne (w 100g tylko 50kcal).Jedząc pół grejfruta po posiłku lub przed posiłkiem można zrzucić na prawdę sporo kilogramów. 
  • Przyśpieszają przemianę materii
  • Ułatwiają spalanie tłuszczów
  • Oczyszczają organizm 
  • Dobre na serce-obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze, przeciwdziałają miażdżycy.


Jak wybrać dobrego grejfruta?
Dojrzały grejfrut ma intensywny kolor,im cięższy tym zdrowszy i bardziej soczysty. Końcówki owoca powinny być płaskie, nie miękkie i nie zazielenione.

WAŻNE: przed obraniem grejpfruta wyszoruj go szczoteczką pod bieżącą wodą, żeby zmyć chemiczny konserwant, którym pokrywane są owoce.



ANANAS
  • Przyśpiesza przemianę materii
  • Pomaga usuwać tkankę cellulitową
  • Reguluję pracę jelit - dzięki dużej ilości błonnika który się w nim znajduję
  • Pomaga w trawieniu białek i cukrów oraz rozkłada komórki tłuszczowe
  • Łagodzi stany zapalne oraz dolegliwości bólowe
Ananasa poleca się osobom mało aktywnym fizycznie oraz tym które borykają się z nadwagą.
W internecie sama się dowiedziałałam o medycznym działaniu tego owoca m.in w leczeniu infekcji układu oddechowego,porawę trawienia,w celu gojeniu się ran i złamań,a nawet w celu usunięcia pasożytów przewodu pokarmowego. 
WAŻNE! Ananas jest bogatym źródłem cukrów prostych, których nadmiar odkłada się w tkance tłuszczowej. Dlatego najlepiej zjeść go w pierwszej połowie dnia, by organizm miał szanse na ich spalenie.

*Wartość odżywcza surowego ananasa (w 100 g)

Wartość energetyczna - 50 kcal

Białko - 0.54 g
Tłuszcz - 0.12 g
Węglowodany - 13.12 g (w tym cukry proste 9.85 g)
Błonnik - 1.4 g
Woda - 86%

Minerały

Wapń - 13 mg
Żelazo - 0.29 mg 
Magnez - 12 mg
Fosfor - 8 mg 
Potas - 109 mg
Sód - 1 mg 
Cynk - 0.12 mg

Witaminy

Witamina C - 47.8 mg
Tiamina – 0.079 mg
Ryboflawina – 0.032 mg
Niacyna - 0.500 mg
Witamina B6 - 0.112 mg
Kwas foliowy - 18 µg
Witamina A - 58 IU
Witamina E - 0.02 mg
Witamina K - 0.7 µg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database


JABŁKA


Ten owoc posiada największą ilość błonnika,Dzięki temu pomaga regulować apety i pozostawić na długo uczucie sytości. Jabłka są niskokaloryczne -jeden owoc ma ok 80 kcal. Jabłka można jeść na różne sposoby (upiec,z cynamonem,gotowane..).  Te owoce to idealny zamiennik słodyczy. Bardzo dobrze się sprawdza osobom prowadzącym zdrowy tryb życia. 
Dziennie zaleca się jeść 2 jabłka dziennie(dla zdrowia a drugie dla urody). 

Działanie jabłek na nasz organizm:

  • obniżają cholesterol (zaleca się 2 jabłka dziennie)
  • dobre na serce
  • wspomagają odchudzanie
  • wspierają układ odpornościowy
  • poprawiają urodę
  • dbają o zęby,dziąsła (zwłaszcza te twarde jabłka)

Każde jabłko zawiera dużo przeciwutleniaczy. Po jabłka warto sięgać ze względu na ich bogactwo witamin oraz pektyny i błonnik. Jabłka należy jeść ze skórką ponieważ najwięcej witamin znajduję się w niej i tuż pod nią.
Dzięki dużej ilości błonnika, jabłka usprawniają pracę układu pokarmowego oraz zapobiegają nieprzyjemnym dolegliwościom, takim jak biegunki, wzdęcia czy zaparcia.



MANDARYNKI

Jak już zapewne słyszeliście,mandarynki są uważane za młodsze siostry pomarańczy . Są od nich nie tylko mniejsze ale i słodsze. Jak wszystkie cytrusy,zawierają dużo witaminy C która skutecznie wpływa na układ odpornościowy. Znajdziemy w nich również potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo i cynk. Są niskokaloryczne (40 kalorii w 100 gramach), mogą więc być idealną słodką przekąską dla osób dbających o linię. Te owoce warto jeść nie tylko w święta Bożego Narodzenia,lecz dobrze jest po nie sięgać codziennie. 😀

Właściwości mandarynek:

  • pomagają zwalczać otyłość
  • chronią przed nowotworem
  • chronią przed chorobami oczu
  • poprawiają kondycję skóry
  • opóżniają okres starzenia się
  • wzmacniają układ odpornościowy
  • zwalczają chroby serca i cukrzycy typu2
WAŻNE! Jesteś w ciąży? Przed spożyciem mandarynek dokładnie je umyj (najlepiej wyszoruj szczoteczką pod gorącą wodą), gdyż chemikalia, którymi są pokryte, mogą być szkodliwe dla dziecka.


Wartość odżywcza mandarynek (w 100 g)

Wartość energetyczna - 53 kcal

Białko - 0.81 g
Tłuszcz - 0.31 g
Węglowodany - 13.34 g (w tym cukry proste: 10.58 g)
Błonnik - 1.8 g
Woda - 85.17%

Minerały

Wapń - 37 mg
Żelazo - 0.15 mg 
Magnez - 12 mg
Fosfor - 20 mg 
Potas - 166 mg
Sód - 2 mg 
Cynk - 0.07 mg

Witaminy

Witamina C – 26.7 mg
Tiamina – 0.058 mg
Ryboflawina – 0.036 mg
Niacyna - 0.376 mg
Witamina B6 - 0.078 mg
Witamina A – 681 IU
Witamina E - 0.20 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

* Osobiście jem owoce o których napisałam wyżej i na prawdę widzę różnicę,oczywiście dołączając do tego mój zdrowy tryb życia. Pamiętaj że owoce zawięrają dużo cukrów,więc lepiej jeść je do godz. 15 wtedy są szanse na ich spalenie. 😋
Mam nadzieje,że dowiedzieliście się czegoś nowego z mojego postu i niedługo będzie kolejny. Do zobaczenia! 💗

Komentarze